Teràpia familiar sistèmica

Enfoc 2: Teràpia familiar sistèmica: Què és? Com funciona?

És un enfoc terapèutic que estudia la família i els seus subsistemes (parella, fills, individu) i altres grups socials significatius per la persona, per tal de determinar l’origen dels conflictes i buscar canvis en les dinàmiques d’aquestes relacions. La teràpia familiar sistèmica, es basa en la Teoria General de Sistemes del filòsof Karl Ludwig von Bertalanffy, que proposa que tots els membres de la família funcionen com a parts relacionades i interdependents i que per tant, el canvi en cada un dels seus membres, té afectes en els altres.

D’aquesta manera, si s’aconsegueix comprendre el pes que tenen en la persona les seves relacions amb els altres membres de la família i/o relacions amb altres grups socials de pes, com els amics de diferents àmbits o companys de feina, amb els quals s’interactua diàriament intercanviant experiències, emocions, i idees, és possible generar un conjunt de canvis molt més duradors a llarg termini que no pas, si només intervenim a nivell individual o bé sense contemplar tota aquesta estructura que impacta en la persona.

La intervenció o tractament es pot realitzar tant a nivell individual com familiar però si que la mirada no només estarà posada en la individualitat de la persona, sinó que es buscarà posar consciència a totes aquestes dinàmiques, condicionaments o mandats familiars i/o socials. En persones que presenten una patologia mental greu com ara una depressió major o addicció a substàncies, trastorn de la conducta alimentària, etc. no només és necessari prendre consciència dels nostres vincles i entorn sinó que és altament recomanable buscar directament el compromís de canvi i implicació en el tractament de les persones importants del seu entorn.

Així doncs, el tractament tindrà en compte a la persona com a part d’un grup enlloc de fer-ho de manera aïllada, per comprendre els aprenentatges socials que ha obtingut i la manera en què interactua amb les persones que l’envolten. Aplicada a l’àmbit familiar, la teràpia buscarà abordar també els rols que tenen els membres de la unitat familiar i les seves dinàmiques respecte a la resta de persones del grup. I per últim, una vegada definit el sistema familiar i l’origen dels conflictes, es proposarà als membres de la família certa modificació en la manera en què interactuen per tornar a equilibrar la família i com a conseqüència, no només millorar el benestar de la persona que havia sol·licitat el tractament, sinó també el del conjunt de tots els altres membres de la família.